• 10. Győr Ármin ház
  • 9. Győr Ármin ház
  • 8. Győr Ármin ház
  • 7. Győr Ármin ház
  • 1. Győr Ménfőcsanak családi ház
  • 4. Győr Ménfőcsanak családi ház
  • 3. Győr Ménfőcsanak családi ház
  • 2. Győr Ménfőcsanak családi ház
  • 5 Győr Ménfőcsanak családi ház
  • 6. Győr Ménfőcsanak családi ház

A ház kialakítása

Optimális tájolás

Északnyugatra a ház telekhatár felőli, északkeletre az utcai, délkeletre az oldalkerti, délnyugatra a hátsókerti homlokzata néz. A telek kivételesen kedvező adottságának köszönhetően az épület tájolása kiváló. Hiszen a kedvező benapozású homlokzatok a telek belső, intim területei felé néznek.
Így a használati és az energetikai igények nem egymás rovására, hanem egymást segítve érvényesülhettek.

Külső védelem - belső nyitottság

A ház zárt oldalával fordul a kizárólag napközben forgalmas Győri út felé. A kis forgalmú Népfőiskola utca felőli homlokzat parapetes ablakokkal megnyitott. A védett oldalkertje felé az épület már teljes magaságú üvegfelületekkel fordul. A védett intim hátsókertje felé a ház már széles üvegfalakkal került feltárásra.  
A nappalihoz, és a gyerekszobákhoz kapcsolódó lakókertet az illetéktelen betekintéstől át nem látható kerítések védik.

Benapozottság

Az épület benapozott belső homlokzatain szokásosnál jóval nagyobb üvegfelületek készültek.

Ezek nem csak a belső terek megvilágítására szolgálnak, hanem a több mint 20 m2-es üvegfelületükkel télen passzív napenergia hasznosító napkollektorként is funkcionálnak. A speciális, háromrétegű üvegezésük a rá eső napenergiának az 50%-át a lakótérbe engedi. Az így csapdába ejtett napsugárzás az épületben fűtési energiaként hasznosul. A tudatos tervezésnek köszönhetően az így passzívan hasznosított napenergia a fűtési hőigény negyedét fedezi! Ez hónapokkal rövidíti le a fűtési szezont és számottevő megtakarítást eredményez.

A ház pazarul világos tereiben napfény fokozottan ki tudja fejteni fertőtlenítő hatását, elpusztítva a kórokozókat. A bőséges fény immunrendszerünket erősíti, hozzájárul életkedvünk, testi-lelki egészségünk megőrzéséhez.

Nyáron motoros zsaluzziák akadályozzák meg a belső terek túlmelegedését.


Fényűző terek

Belső terek impozáns 2,75 m-es belmagasságúak, magukkal ragadóan napfényesek. Az üvegfalak ragyogó megvilágítást biztosítva szervesen kapcsolják össze a külső és a belső tereket.

Igényes felületek

A családi ház fő tömegének külső falai törtfehérre színezettek, a konyha-étkező-nappali falai és a lábazatok fagyálló és strapabíró meleg színű kőprocelán lapokkal burkoltak.

A szélesebb tömeg cseréppel, a keskenyebb fémlemezzel fedett.
A külső és belső burkolatok textúrája és színei harmonikusan illeszkednek.

Az épület hangulata

Az impozáns épület egyediséget és eleganciát sugároz. Az épületbe lépve első benyomást az ámulatba ejtően világos, magas és tágas terek áttekinthető tiszta rendje adja.
A zöldfelületeket a belső tér részeként láttató hatalmas üvegfelületek a korlátlanság és szabadság magával ragadó élményével gazdagítanak.
A ház az egyediség és kivételesség életérzését nyújtja.

Kapcsolat

Boros Károly

e-mail: boros.karoly@boroshaz.hu

Borosné Meleg Ilona Andrea

tel: 06205933360

e-mail: boros.andrea@boroshaz.hu