boroshaz.hu

A jövőnek építünk

Kapcsolat

Boros Károly

e-mail: boros.karoly@boroshaz.hu

Borosné Meleg Ilona Andrea

tel: 06205933360

e-mail: boros.andrea@boroshaz.hu

Épületszerkezetek

Alap

A földrengésre méretezett épület 50 cm széles alapja nagy szilárdságú, betonüzemben gyártott betonból készült betonacél erősítéssel. Ez jelentősen növeli az épület várható élettartamát, csökkenti az alapozási károk veszélyét.

Az alapra 1 sor zsalukő lábazat épült. Ezek a zsalukő lábazati falak, és közéjük került tömörített kavicsfeltöltés tartják a 12 cm vastag vasbetonból készült aljzatbetont. A főfalakat és a lábazatot tartós modifikált bitumenes vízszigeteléssel láttuk el.

Lábazati hőhídmentesítés

A modern hőszigetelő téglák teherbírásukat függőleges bordáinak köszönhetik. Ezek miatt viszont függőleges irányban nagyon rosszul hőszigetelnek. A télen fagyos alapokon álló falakból a hő függőlegesen, a hőszigeteléseket kikerülve megszökik. Az összes fal télen alulról 1m magasságig is lehűlhet, ami a földszintes házaknál számottevő veszteséget okoz.

Ez úgy hat az épületre, mintha Ön vastagon felöltözve, de cipő nélkül, mezítláb hóban állna.

E kellemetlen és káros hatás elkerülésére a falak első sorát homogén szerkezetű, ezért minden irányban, így függőlegesen is kiválóan hőszigetelő falazóelemekből építettük. Beépítésükkel nem csak a lábazati hőhidaknak hanem a padló sarki páralecsapódás lehetőségének is búcsút inthetünk!
Ez a megoldás bár növeli az építési költséget, de hosszútávon ezt jóval meghaladó energia-költség megtakarítást és komfortnövekedést eredményez.

Falak

A főfalak 30cm-es, a válaszfalak 10cm-es korszerű hőszigetelő tégla falazóelemekből, az áthidalások előregyártott elemekből és monolit szerkezetekből épültek.

Födém

A ház födéme igényes, repedés-, és vakolatmentes monolit vasbeton födém. Ellenőrzött minőségű, betonüzemben gyártott betonból készült. A födém hatalmas tömegével kizárja a külső zajokat és csillapítja a nyári felmelegedést. Az épületben üzemelő hőszivattyú képes hűtésre is ezért a korszerű felülethűtés komponenseit is elhelyeztük a födémbetonban.

Tetőszerkezet

A tető ácsolt szelemenes fa tetőszerkezet, rovar és gombamentesített fenyőből épült.
A tetőszerkezet hőhídmentes kialakítású.
 
Globális felmelegedés miatt egyre nagyobb erősségű szélviharokra kell a jövőben számítani. A tetőszerkezetet ezért extra méretű, egyedi horganyzott alátétekkel és erős ragasztott csavarokkal került a födémhez stabilan lekötésre. A magastető kedvező déli tájolása, 30 fokos dőlésszöge, 38 m2-es felülete optimális házi naperőmű, napkollektor későbbi telepítésére

Fedés

Az épület arculatát meghatározó sík felületű antracit színű betoncserép és innovatív, kiválóan rögzített fémlemez fedés készült.

Az épület stílusához illeszkedő igényes szögletes ereszcsatornák gyűjtik össze a tető csapadékvizét.A tetőre hulló levelek lefolyó csatornába kerülését, lombkosarak akadályozzák meg. Ezzel a sok bosszúságot okozó csatorna eldugulás megelőzhető.

Légzáró vakolás

A falak, és falnyílások teljes belső felületén - a padozat alatt is a vízszigeteléstől a födémig - a legkisebb hiánytól és réstől is mentesen, szigorúan ellenőrzött, légzáró kivitelű gépi vakolat készült. A vakolatot a kritikus helyeken vakolaterősítő hálóval erősítettük meg.

A belső vakolat 9%-át kitevő, a légzárás és rovarkirekesztés miatt feltétlenül szükséges aljzatbeton alatti vakolatot legtöbbször nem készítik el, „mivel az úgy sem látszik”.

Aljzatbeton

Korszerű gépi technológiával készítettük el a 7cm vastag aljzatbetont, melyet acélhálóval erősítettünk meg és a szükséges dilatációkkal is elláttunk. Az aljzatbetonba került a padlófűtés csőrendszere. Két fűtéselosztó készült, különválasztva a csak fűthető, és a fűthető-hűthető aljzatbetonú helyiségeket. Így, ha igény van rá, nem csak a födém, a padló is hűthető.

A mivel a padló az épület fűtésében és hűtésében is részt vesz, a hőveszteség elkerülésére 16 cm vastagságú járható hőszigetelés készült a padozat alatt, két rétegben, hőhídmentes lerakással, a rések tömítésével.

Homlokzati nyílászárók

Az épület színharmóniáját meghatározó, kívül antracit színű műanyag, 3 rétegű üvegezésű nyílászárókat építtetünk be. Ezek speciális üvegezéseikkel minimalizálják az energiaveszteséget, és maximálisan kihasználják a téli napsütésből eredő nyereséget. E korszerű nyílászárók háromszoros tömítéseikkel, kiemelkedő légzárásukkal és fokozott 32 dB-es hanggátlásukkal garantálják a lakók nyugalmát.

Ablakokhoz illeszkedő antracit színű fémlemez párkányok készültek.

Nyílászárók beépítése

A nyílászárókat a légzáróan kivakolt falnyílásokba energetikailag legkedvezőbben, a külső falsíkra rögzítettük. A beépítés során a legkorszerűbb, RAL -technológiát alkalmaztuk, a padlószintről induló nyílászárók korszerű hőszigetelő Purenit lábazatot kaptak.

Így a nyílászárók körül sem szökhet el a meleg levegő.
A függönytől így még a legkeményebb szélvihar is kosarat fog kapni bárhogy is kéri fel keringőzni.

Külső árnyékolók

A ház hatalmas üvegfelületei beépített külső árnyékolókkal védettek. A konyha, a szülői háló és fürdő antracit színű alumínium redőnyökkel árnyékolható.

Az étkezőt, a nappalit és a gyerekszobákat sokoldalúan használható motoros árnyékolók védik Ezek a kapcsolóval vezérelhető billenthető lamellájú antracit színű zsalúziák egyszerre képesek árnyékolni és a kívánt fénymennyiséget beengedni. Ezzel a tv, monitor, kivetítő használatához, vagy tanuláshoz szükséges mennyiségű fényt árnyékolás közben is biztosítani tudják.
A beépített redőnyök és zsalúziák szakszerű használatával, és éjszakai átszellőztetéssel a nyári felmelegedés hűtés nélkül is kordában tartható.

Homlokzati hőszigetelés

A falakat megnyerő, 20 cm vastagságú pont-perem módszerrel felragasztott homlokzati hőhídmentesített hőszigeteléssel láttuk el.
Az épület lábaztát egészen az alapokig levezetett 18 cm vastag speciális lábazati hőszigetelés védi.

Zárófödém hőszigetelés

A zárófödémen a párazáró fóliaterítés felett impozáns 30 cm-es hőszigetelés készült két rétegben, hézageltolással, így garantálva a téli minimális hőveszteséget.

Hűtés

Az épület a legegészségesebb, legkorszerűbb és takarékosabb hűtéssel, felülethűtéssel ellátott.  
A felesleges hő nem a megszokott módon, sokakat zavarva hideg levegő keringtetésével, hanem lágyan, sugárzással kerül elvonásra.
A hőszivattyú a vasbeton födémbe betonozott csöveken áramoltatott vízzel hűti az épület.

Így azok is gondtalanul élvezhetik e házban a nyáron kellemes belső hűvöset, akik nem szívelik a hagyományos klímák kellemetlen mellékhatásait.
A legnagyobb kánikulában is hűs ház napközben zavartalan időtöltést, éjszaka pihentető alvást garantál.

Hőigény

Az épület számított fűtési hőigénye csekély, -15 °C fok külső hőmérséklet esetén mindössze 6 kWh. A házat így már egy ebéd főzésének-sütésének hője is ki tudja fűteni.  Minimális energiaigénye miatt a rezsicsökkentés esetleges megszűnése sem érintené húsbavágóan tulajdonosait.

Fűtés

A hőszivattyú által termelt hő leadása termosztáttal vezérelt alacsony hőmérsékletű padlófűtéssel történik. A fürdők fűtését törülköző szárítós radiátorok, és az azokba szerelt fűtőpatronok teszik még komfortosabbá.

Világítás

Energiatakarékos LED-es világítótestek kerültek beépítésre.

A dekorációs falfülkét megvilágítása teszi ragyogóvá, és szolgál e térben éjszakai irányfényként. A fürdőkben tükörvilágítások könnyíti, meg a hölgyek reggeli ágas bogas teendőinek precíz elvégzését, és a férfiak borotválkozását. A szülői háló rejtett világítása nyújt sejtelmes meleg hangulatot az együttléthez. Nappali-étkező peremvilágítása ad kellemes háttérfényt a tv nézéséhez, és gyertyafényes vacsorák elköltéséhez.
A fedett teraszokat, az oldal-, és a hátsókertet a térvilágítás teszi napnyugta után is használhatóvá.

Elektromos szerelvények

A biztosítéktábla a háztartási helyiségbe került. Az elektromos szerelvények fehér színűek, azonos típusba tartozók.

Riasztó

A ház riasztó előkészítést, fűzőcsöveket és fűzést kapott, így tetszőleges rendszerrel ellátható.

Burkolatok

A külső- és belső burkolatok, lábazatok fagyálló mázas kőporcelán lapokból készültek.

A melegburkolatok padlófűtéshez alkalmazható szalagparkettával burkoltak.

Belső ajtók

Dekorfóliás utólag szerelhető belső ajtók teli ajtólappal, a fürdőn és háztartási helyiségen a folyosó esti természetes megvilágítása érdekében üvegezett kiviteleben.

Vízkezelés

Vízszűrő beépítésre került. Vízlágyító a háztartási helyiségbe beépíthető.

Gipszkartonozás

A belépőt, a konyhát rejtett világításos álmennyezetek, az étkezőt a nappalit, és a szülői hálót körbe ölelő ízléses peremvilágításos gipszkarton peremgerendák teszik dekoratívvá.
A nyílászárók vakolt kávái a jobb hangszigetelés érdekében ragasztott gipszkartonnal burkoltak.

Festés

A glettelés és a festés fehér diszperziós anyagokkal készült.

Padlásfeljárat

A ház légtömörségét és tisztaságát garantáló módon a padlásfeljárat a hátsó fedett teraszon készült. 
A lehajtható, nagy nyílásszélességű, 120 kg teherbírású fém padláslétra a padlásra biztonságos feljutást biztosít.

Padlás

A padlás világítással ellátott burkolt felülete külső tárolóként szolgál.


A tárolófelülete igény esetén jelentősen bővíthető. A padlásteret rozsdamentes rácsokkal fedett szellőzőnyílások szellőztetik át, nyáron lehűtve azokat.
A padlás alkalmas a későbbi napelem-rendszer kiegészítőinek elhelyezésére is

Térburkolatok:

Sík felületű modern térkőburkolatok készültek, melyek színe illeszkedik ház designjához és a belső hidegburkolatokhoz.